7 tips om Kerst hondproof te maken

Tim DoedijnsdoorTim Doedijns

7 tips om Kerst hondproof te maken

Gezellig samen cadeautjes uitpakken bij de kerstboom, daar hoort de hond zeker bij. Maar honden en Kerst gaan niet altijd samen. Nieuwsgierige honden gaan snuffelen aan kerstballen, kerstkransjes, waxinelichtjes, lichtsnoeren, kerstcadeaus en – natuurlijk – het gourmetstel. Wat te doen? Geen zorgen: met deze tips is je hond met Kerst gezellig erbij.

Tip 1: Veranker de boom

In kerstfilms gaat altijd de boom om. Maar in het echte leven ook. Daar valt wat aan te doen: veranker de boom. Koop bijvoorbeeld een kerstboom met een kluit en plaats hem in een flinke bak met aarde. Of gebruik een zware kerstboomstandaard als kerstboomvoet. Valsspelen mag altijd; gebruik een visdraad om de boom ook aan de top vast te zetten.

Tip 2: Wacht met versieren

De meeste honden (en katten) vinden een kale kerstboom in de kamer al spannend. Laat daarom de boom eerst een paar dagen kaal, zodat de hond uitgebreid kan snuffelen. Na een paar dagen vervliegt de interesse. Dan hoef je je minder zorgen te maken dat een nieuwsgierige hondenneus de kerstballen uit de boom duwt.

Tip 3: Let op de staarthoogte

Een kapotte kerstbal is niet alleen zonde, maar ook gevaarlijk. Je hond kan erop staan of scherven in zijn bek krijgen. En dat kan lelijke wonden opleveren. Zorg daarom dat de mooiste, breekbaarste en meest bijzondere ballen hoger hangen dan staarthoogte. Onderin de boom – of overal als je een hele wilde hond hebt – hang je plastic ballen. En zorg dat de staart niet verwikkeld kan raken in een kerstslinger.

Tip 4: Geen eten in de boom

Chocolade is voor honden geen goed idee. En hoger hangen heeft bij de meeste honden weinig zin: hun neus ruikt zeker voorbij staarthoogte. Hang daarom die lekkere kerstkransjes niet aan de boom, maar leg ze op een veilige plek waar de hond niet bij kan – ook niet als je bent afgeleid met kerstcadeautjes uitpakken.

Tip 5: Kies voor nep

Met de Kerst halen we allemaal groen in huis en dat is niet altijd even handig voor je huisdier. De naalden van een kerstboom zijn gelukkig niet giftig, maar wel scherp en ze kunnen de darmwand doorboren. Zorg dus dat je hond niet een hap uit de kerstboom doet – bij niet-luisterende honden kies je beter voor een nepboom. Ook een kerstster is niet giftig, maar het schijnt dat je van het sap rode vlekken kunt krijgen op de huid en dat de bladeren spijsverteringsproblemen veroorzaken. Bij hulst zijn de bladeren niet giftig, maar de bessen in grote hoeveelheden wel. En bij de maretak is dat precies andersom. 

Tip 6: Bewaar de cadeautjes in de kast

Een flink versierde kerstboom met een berg cadeautjes aan de voet staat gezellig. Maar die cadeautjes zijn allemaal speelobjecten voor de hond. En misschien zit er iets in wat hij niet binnen mag krijgen of absoluut niet kapot mag maken. Opbergen dus tot kerstochtend.

Tip 7: Gezelligheid op hoogte

Wat voor waxinelichtjes en kaarsen geldt, geldt ook voor het eten en het gourmetstel: altijd op hoogte zetten zodat de hond er niet bij kan. Let daarbij ook op een kwispelende staart en bedenk hoe hoog en ver je hond komt als hij alleen op zijn achterpoten staat. Alles goed uitgemeten en buiten bereik geplaatst? Dan komt je hond minder snel in de verleiding en heeft hij geen verbrande vacht of straf met Kerst.

Over de auteur

Tim Doedijns

Tim Doedijns administrator

NOHO agency is founded by Tim Doedijns, avid skier and hockey player, hiker and proud owner of Border Terrier Luca.