Bikiniklaar met de hond

Tim DoedijnsdoorTim Doedijns

Bikiniklaar met de hond

Extra coronakilo’s is niet alleen een fenomeen onder mensen, ook veel van onze honden zijn de afgelopen jaren wat kilootjes te zwaarder geworden. Want wie thuiswerkt, kan ook vaker de hond op een snoepje (of twee) trakteren. Daardoor ziet de beroepsorganisatie voor dierenartsen steeds vaker honden met obesitas. Enkele tips om de hond weer in shape te krijgen.

Goed gewicht of niet?

Het kan soms best ingewikkeld zijn om te achterhalen of een hond te zwaar of juist op gewicht is. Vaak geldt dat de hond een prima gewicht heeft als je de ribben goed kunt voelen onder een dun vetlaagje. Zijn de ribben moeilijker te voelen? Voel je een dikke laag vet? Dan moet je actie ondernemen, want een te zware hond heeft een groter risico op suikerziekte, hartaandoeningen, huidklachten, ademhalingsmoeilijkheden en gewrichtsontstekingen. Een hond die te zwaar is, wordt vaak sneller moe tijdens wandelen, houdt spelletjes minder lang vol, raakt sneller verhit tijdens warm weer en blijft bedelen om meer eten.

Minder eten

Eigenlijk is het heel simpel: wie wil afvallen, moet meer bewegen en minder eten. Op elke zak hondenvoer staat hoeveel van dit specifieke voer de hond per dag mag eten. Houd je daaraan en negeer de vragende ogen van de hond. Dat betekent ook: geen tussendoortjes meer – al mag groente natuurlijk wel. Let erop dat gecastreerde honden tot een derde minder voer nodig hebben. Natuurlijk is er speciale dieetvoeding die zorgt dat de hond alle belangrijke vitaminen en mineralen krijgt en het hongergevoel stilt. Ook zijn er producten op de markt die gewichtsafname helpen bevorderen, maar dit soort afvaldiëten zorgt wel dat het volume van de ontlasting toeneemt. Dat betekent dat honden ook vaker naar buiten moeten.

Meer bewegen

Meer lichaamsbeweging is essentieel voor een hond met overgewicht. Met een voerbal krijg je zelfs de meest luie hond overeind. Ook zijn de meeste honden zeker te porren voor een spelletje zoals frisbeeën of apporteren. Wissel de gebruikelijke wandeling af met een stukje fietsen of loop een extra blokje om. Zorg wel dat je een stevige uitrusting hebt om tegenwicht te bieden aan te luie honden. Met de nieuwe Comfort Walk Go van DOG Copenhagen kan bijvoorbeeld de hond gerust blijven zitten of trekken dat hij naar huis wil, want dit lichtgewicht 3D-harnas voorkomt dat de hond gaat hoesten of kokhalzen. Is de hond veel te zwaar? Dan is zwemmen veel beter en veiliger dan wandelen. Zo worden de gewrichten namelijk ontlast. Na afloop zorg je snel voor een droge hond met de Doggy Dry van EQDOG.

Samen bikiniklaar

Heb je zelf ook last van extra coronakilo’s? Dan is de Orbiloc K9 Active Pack misschien wat voor jou. Deze set Orbiloc Safety Lights is speciaal gemaakt voor hond én eigenaar. Met deze veiligheidslampjes van Orbiloc zijn jullie alle twee goed zichtbaar in het verkeer en kunnen jullie samen veilig op pad. Bijvoorbeeld als je nog een extra blokje omgaat of samen gaat hardlopen. De Orbiloc K9 Active Pack bestaat uit een Orbiloc Dog Dual met amberkleurig licht (inclusief houder voor bevestiging aan hondentuig of halsband) voor de hond en een Orbiloc Run Dual met donkerkleurig licht (inclusief clip en armband), die je om jouw arm draagt.

Meer tips

Honden helpen afvallen, begint dus bij ze meer laten bewegen. Daar kun je een betrouwbare riem, halsband en/of harnas goed bij gebruiken. En bij NOHO agency weten we precies welke het beste bij welk soort hond werkt. Onze merken bieden daarvoor verschillende opties. Heb je advies nodig? Mail naar info@noho.nl of bel naar +31 (0)6 109 104 63: we helpen je graag de coronakilo’s te lijf gaan!

Over de auteur

Tim Doedijns

Tim Doedijns administrator

NOHO agency is founded by Tim Doedijns, avid skier and hockey player, hiker and proud owner of Border Terrier Luca.