Blijf gezond en tref maatregelen

Tim DoedijnsdoorTim Doedijns

Blijf gezond en tref maatregelen

De versoepeling van de maatregelen betekent dat het licht aan het einde van de coronatunnel eraan komt. Met de juiste maatregelen kunnen de winkels (weer) open en voorkomen we samen een tweede golf. De Nederlandse Rijksoverheid heeft daarvoor een algemeen advies opgesteld en de Belgische overheid komt met de ‘Generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan’. We zetten de belangrijkste adviezen daaruit op een rij.

1,5 meter voorop
Social distancing blijft belangrijk. Zorg dat je steeds voldoende afstand (minstens 1,5 meter) houdt ten opzichte van collega’s en klanten. Je zorgt bijvoorbeeld voor plexiglas afscheidingen bij de kassa en geeft looproutes aan om te zorgen dat er voldoende afstand wordt gehouden. Het kan zelfs betekenen dat je schappen moet verplaatsen zodat mensen voldoende ruimte hebben om elkaar te passeren.

Geen persoonlijke beschermingsmiddelen
Je hebt geen persoonlijke beschermingsmiddelen nodig, zoals een mondkapje of handschoenen zolang je de 1,5 meter afstand behoudt. Doe wel een gezondheidscheck bij jezelf en bij collega’s: ben je gezond en heb je geen koorts, hoest- of griepklachten?

Goede hygiëne
Wie met honden werkt, weet dat het snel vies kan worden. We zijn dus zeker gewend om flink te boenen. In deze coronatijd besteed je hieraan extra aandacht. Oppervlaktes die veelvuldig worden aangeraakt, zoals winkelmandjes, de kassa, pinautomaat, deurklink en balie ontsmet je regelmatig. Maak de winkel daarnaast elke dag grondig schoon en probeer de ruimte ook zoveel mogelijk te luchten. Vergeet je handen niet en was ze minstens 20 seconden bij binnenkomst, voor en na elke pauze of na elk toiletbezoek.

Ontsmettingsmiddelen
Ontsmettingsmiddelen zijn een must voor medewerkers en klanten. Zorg dat bij binnenkomst en bij de kassa duidelijk de ontsmettingsmiddelen zichtbaar zijn. Zorg eventueel voor een ontsmettingsspray, wegwerpdoekjes en pedaalemmer, zodat klanten zelf makkelijk een mandje kunnen schoonmaken.

Contactloos betalen
Probeer zoveel mogelijk betalen met contant geld te voorkomen en vraag klanten contactloos te betalen. Daarvoor zullen ze zeker begrip hebben. Hang alvast een briefje op bij de kassa. En als je toch aan het printen bent, zet dan ook op een rij welke maatregelen je treft en plak ze op de deur.

Beperk het aantal klanten
Hoeveel klanten passen er in jouw winkel wanneer je rekening houdt met 1,5 meter afstand? Zorg dat je precies dat aantal mandjes bij de deur hebt staan. Zo kun je precies in de gaten houden of je niet te veel mensen in de winkel hebt. In deze tijd begrijpen klanten het zeker als je vraagt of ze buiten willen wachten als de mandjes op zijn. Probeer ook sneller af te stappen op klanten met de vraag of je ze kunt helpen – maar blijf op afstand. Zo voorkom je dat mensen langer dan noodzakelijk in de winkel blijven.

Over de auteur

Tim Doedijns

Tim Doedijns administrator

NOHO agency is founded by Tim Doedijns, avid skier and hockey player, hiker and proud owner of Border Terrier Luca.