8 afkoeltips voor huisdieren

Tim DoedijnsdoorTim Doedijns

8 afkoeltips voor huisdieren

De aanhoudende zomerhitte is ook voor onze honden niet altijd een pretje. Hoe zorg je dat ook zij het hoofd koel houden tijdens de warmte? Daarvoor bieden we handige afkoeltips en praktische verkoelingsproducten die écht werken. Bijvoorbeeld een siësta, speciale hondenijsjes, waterspelletjes, een koelvest én een ergonomisch zwemvest voor honden.

Tip 1: Water, water en nog eens water
Genoeg drinken is ook voor honden extreem belangrijk tijdens de hitte. Ververs daarom minimaal dagelijks de bak met water. En gooi eventueel ijsklontjes erin voor extra verkoeling. Een extra waterbak kan honden verleiden om meer te drinken. Gaat de hond mee naar het terras of de bossen in? Met de travel bowl van EQDOG zorg je dat de hond overal waar hij komt kan drinken – vergeet geen extra fles water mee te nemen!

Tip 2: Zorg voor een koele plek
Dieren hebben geen zweetklieren en kunnen dus niet zweten om af te koelen. Daarom is een fijne plek in de schaduw heel belangrijk voor honden. Zorg voor een ruimte waar de zon de hele dag niet komt; een zonloze badkamer met koele tegels is bijvoorbeeld een klein walhalla voor de meeste honden in de zomer. Eventueel kan een koelmat of een natte handdoek ook helpen.

Tip 3: Gun je hond een siësta
Neem een voorbeeld aan de Spanjaarden en laat je hond elke dag genieten van een zomerse siësta: geen wandelingen of activiteiten tussen 12:00 en 16:00 uur. Dit is het heetste moment van de dag en dan is de kans op oververhitting het grootst.

Tip 4: Pas op met asfalt
Ga je wandelen? Ook buiten siëstatijden kan asfalt erg warm zijn. Zelfs zo warm dat jouw hond zijn voetzooltjes kan verbranden. Check altijd eerst de temperatuur van het asfalt voordat je je hond erop laat lopen.

Tip 5: Gebruik een koelvest
Veel honden krijgen het snel warm; daarvoor hoeft het niet eens superwarm te zijn. Voor hen is een koelvest een uitkomst tijdens het wandelen. De Cool Dog van EQDOG is bijvoorbeeld een ultraslim koelvest dat pas gaat afkoelen als de hond opwarmt. Bovendien is de Cool Dog veiliger dan andere koelvesten omdat het niet is uitgerust met een giftig gelpack.

Tip 6: Speel waterspelletjes
Vul een grote bak of opblaaszwembad en gooi hierin waterbestendige speeltjes. Houd je hond niet van vissen? Zet dan de sproeiers aan of laat de hond even genieten van een koudwaterstraal met de tuinslang. Let op: maak je hond niet te wild, want dan kan hij toch oververhit raken!

Tip 7: Ga veilig zwemmen
De meeste honden vinden zwemmen heerlijk. Zo lekker dat ze niet doorhebben wanneer er heftige stromingen zijn of dat hun batterij bijna op is – zwemmen vreet namelijk energie. De lichtgewicht zwemvesten van EQDOG zijn speciaal ontworpen om honden te beschermen tijdens zwemmen, varen, surfen en spelen in het water.

Tip 8: Trakteer op speciale hondenijsjes
Vul een ijsjesvorm of Kong met afgekoelde, zoutloze bouillon en bijvoorbeeld versgemalen vlees, gekookte rijst, komkommer, wortel en/of gekookte sperziebonen – natuurlijk afhankelijk van het dieet van de hond. Je kunt ook ongezoet vruchtensap of appelmoes gebruiken. Serveer het hondenijsje niet direct vanuit de vriezer; even afspoelen met koud water of wachten voorkomt dat de tong of lippen van je hond meteen vastvriezen aan het ijs. Leuk voor thuis én in de winkel!

Een life vest van EQDOG helpt je hond het hoofd boven water houden.

De slimme Cool Dog van EQDOG heeft geen gelpack en dat is veiliger dan de meeste andere koelvesten.

Over de auteur

Tim Doedijns

Tim Doedijns administrator

NOHO agency is opgericht door Tim Doedijns, fervent skiër en hockeyer, wandelaar en trotse baas van Border Terrier Luca.