Hoe vaak moet je je hond uitlaten?

Tim DoedijnsdoorTim Doedijns

Hoe vaak moet je je hond uitlaten?

Het uitlaten van je hond is sinds dit jaar verplicht in Duitsland. Daar moet je minimaal twee keer per dag je viervoeter mee naar buiten nemen. Doe je dat niet? Dan kun je een flinke boete verwachten. In Australië bestaat al langer een uitlaatplicht – met boetes tot 2.700 dollar als je nalatig bent. Maar wat is eigenlijk goed voor een hond?

Liefst drie tot vier keer per dag
Twee keer per dag een half uur wandelen is voor de ene hond perfect, voor de andere te veel en voor weer een andere hond veel te weinig. Hoe vaak je een hond moet uitlaten en hoe lang, is afhankelijk van het ras, de leeftijd en de conditie. Wel geldt voor de meeste honden dat twee keer per dag erop uitgaan echt het minimum is. De gemiddelde volwassen hond heeft drie, bij voorkeur vier wandelingen nodig om zijn behoefte te kunnen doen. Oudere honden en puppy’s moeten wat vaker (en korter) vanwege incontinentie of zindelijkheidsproblemen.

Bewegen is niet genoeg
Een blije hond is niet alleen een hond die met regelmaat en lang genoeg wordt uitgelaten. Het is ook belangrijk om het brein van de hond aan het werk te zetten. Tegen elk uur rennen kun je globaal vijf minuten aan denkactiviteit plannen. Want wanneer honden veel beweging krijgen, maar weinig denkprikkels, worden het alsnog ongelukkige dieren. Een hond die continu aandacht blijft vragen, slecht of niet luistert of onrustig gedrag vertoont, komt waarschijnlijk niet aan zijn mentale trekken. Buiten krijgt de hond sowieso veel denkprikkels. Zo kan het door te snuffelen veel informatie opdoen over de omgeving. Bijvoorbeeld welke andere honden allemaal buiten zijn geweest. Zie die snuffeltijd dus ook als een belangrijk onderdeel van de wandeling.

Andere honden ontmoeten
Snuffelen is één ding, maar voor veel honden is het nog leuker als je de opgespeurde honden ook in het echt kunt zien. En daarmee kunt spelen. Contact met andere honden, in de vorm van samen spelen en rennen, is dus ook belangrijk. Ten minste, als je een sociale hond hebt. Uitlaten is dan ook nooit alleen bedoeld zodat de hond zijn behoefte kan doen; het biedt de hond de kans om zijn sociale contacten met andere honden te onderhouden en dat maakt menig hond gelukkiger.

Regels voor uitlaten
In Nederland is er nog geen sprake van een uitlaatwet. Ook is het niet verplicht om goede verlichting of reflectie te dragen als je de hond uitlaat. Daardoor zijn de hondenuitlater en de hond de minst veilige weggebruikers in Nederland. Auto’s, scooters, fietsers én paardrijders zijn namelijk wel verplicht verlichting te gebruiken. Het is dus verstandig om altijd – ook in de schemering – te zorgen dat jij en je hond goed zichtbaar zijn in het verkeer. Je moet er niet aan denken dat je hond wegschiet en onder een auto belandt omdat de automobilist de hond niet of te laat zag. Bovendien is de kans groter dat je zelf niet over je hond struikelt als hij duidelijk zichtbaar is. Met de oersterke Orbiloc K9 Active Pack ben je als hond en eigenaar wél een goed zichtbare verkeersdeelnemer.

Orbiloc op voorraad
Zichtbaarheid is dus essentieel bij elke wandeling met de hond. Daarom kan de eigenaar beter zorgen voor betrouwbare veiligheidslampjes, zoals van Orbiloc. Een flinke voorraad van deze hufterproof veiligheidslampjes aanleggen is – gezien de populariteit van puppy’s – geen slecht idee. Het Deense merk heeft sowieso aangegeven dat er komende winter geen nieuwe modellen op de markt komen. Bestel dus snel veiligheidslampjes, dan hoef je je daarover het komende jaar geen zorgen te maken. Een bestelling doorgeven kan via +31(0)6 109 104 63 of info@noho.nl.

Over de auteur

Tim Doedijns

Tim Doedijns administrator

NOHO agency is founded by Tim Doedijns, avid skier and hockey player, hiker and proud owner of Border Terrier Luca.