Een veilige jaarwisseling voor hond én baas

Tim DoedijnsdoorTim Doedijns

Een veilige jaarwisseling voor hond én baas

Het jaar 2021 is bijna voorbij. Terwijl wij knallend het nieuwe jaar inluiden, is de jaarwisseling voor de meeste viervoeters geen feestje. Want van de hele harde knallen en felle lichtflitsen wordt geen hond blij. Vuurwerk zorgt vaak voor veel angst en stress bij huisdieren, zeker als ze ook nog naar buiten moeten. Met deze 5 tips help je honden door de oudjaarsknallers.

Tip 1: Herken stress bij de hond

Veel mensen hebben geen idee wanneer hun hond bang is. Ze kunnen natuurlijk niet praten, maar aan hun gedrag en lichaamshouding valt veel af te lezen. Je ziet bijvoorbeeld dat de hond overdreven alert is, nerveus en onrustig rondloopt, niet wil eten en blijft weglopen. Wellicht minder opvallend is het wanneer de hond een lage lichaamshouding aanneemt. Ook de oren gaan bij angst plat of opzij. Daarnaast zie je dat honden de lippen veel gaan aflikken, hijgen en geeuwen als ze bang worden.

Tip 2: Maak het huis

Zorg rond de jaarwisseling dat het zo normaal mogelijk is in huis. Dat voelt veiliger voor de hond. Zet de radio of televisie aan zodat het niet stil is in huis. Sluit de gordijnen en doe de lichten aan. Zorg bovenal dat de hond bij zijn eigen, vertrouwde veilige plek of favoriete verstopplekje kan en dat daarbij water en voer staat. Wil je trouwe viervoeter lekker tegen je aanliggen? Bescherm je meubels en bied extra beschutting met een fijn hondendekentje. EQuest 4dogs biedt bijvoorbeeld zowel fijne hondendekens als hondenkussens.

Leestip: Bekijk ook onze 7 tips om Kerst hondproof te maken.

Tip 3: Zorg voor afleiding

Afleiding kan helpen om de hond om de stress of angst te verminderen. Geef bijvoorbeeld een bot om lekker op te kauwen. Nog beter zijn denkspellen, waardoor de hond echt moet focussen. Speel bijvoorbeeld verstoppertje met een favoriet speeltje of geef een ingewikkelde voerbal met snoepjes. Afleiden gaat misschien niet altijd even gemakkelijk. Wanneer de hond zich heeft verstopt op een veilige plek, laat hem daar lekker liggen.

Tip 4: Ga goed voorbereid naar buiten

Rond de oudejaarsperiode kan het vuurwerk je om de oren vliegen. En door een onverwachte knal kan de hond in paniek raken en proberen weg te rennen. Zorg daarom dat je hond extra goed is aangelijnd in deze periode. Het beste is een tuigje, want daaruit kan een hond zich onmogelijk ontworstelen. EQDOG en DOG Copenhagen bieden bijvoorbeeld uitstekende en zeer betrouwbare harnassen, halsbanden én riemen. Maak op oudjaarsdag een extra lange ochtendwandeling en doe vroeg op de avond nog een laatste rondje. En zorg daarbij dat je hond goed zichtbaar is, zodat vuurwerkafstekers op tijd rekening met jullie kunnen houden.

Tip 5: Blijf kalm

Voor veel honden is de eigen baas het middelpunt van zijn of haar bestaan. Jouw gedrag heeft daarom groot effect op het gedrag van de hond. Doe je nerveus? Dan neemt de hond dat over. Blijf dus gewoon kalm en doe alsof de knallen heel normaal zijn. Ga ontspannen televisiekijken of een spelletje met het gezin spelen. Hoe relaxter jij bent, hoe relaxter de hond blijft.

Meer tips?

Bij NOHO delen we graag handige tips met je. Dus heb je vragen of een geweldige tip voor ons? Laat het weten: bel naar+31(0)6 109 104 63 of mail naar info@noho.nl.

Over de auteur

Tim Doedijns

Tim Doedijns administrator

NOHO agency is founded by Tim Doedijns, avid skier and hockey player, hiker and proud owner of Border Terrier Luca.