Knallend het nieuwe jaar in? 6 tips voor onze harige vrienden!

Tim DoedijnsdoorTim Doedijns

Knallend het nieuwe jaar in? 6 tips voor onze harige vrienden!

Jij hebt misschien al helemaal zin in gourmetten tijdens de Kerst en oliebollen en champagne bij Oud & Nieuw. Ook veel viervoeters kijken uit naar het extra snoepen in deze dagen, maar gruwelen binnen én buiten van de herrie van vuurwerk op straat. Zorg dus dat niet alleen jij, maar ook je trouwe viervoeter Oud & Nieuw comfortabel en zonder al te veel stress doorstaat. We geven je zes tips:

1. Sluit vuurwerk buiten

Vuurwerk hoort buiten! Zorg dus dat je ramen sluit en gordijnen goed dichtdoet om de impact van de knallen en het licht te verminderen.

2. Maak een ‘Safe Haven’

Creëer een speciale plek waar je hond zich veilig voelt. Dit kan een afgesloten ruimte zijn met zijn favoriete dekentje. EQDOG biedt bijvoorbeeld een aangename Sleeper (zie brochure). Ook het omhullende gevoel van een hondentrui als JumppaPomppa kan voor sommige honden een kalmerend en troostend effect hebben. Laat de deur van de ‘Safe Haven’ op een kier, zodat je hond kan komen en gaan wanneer hij wil.

3. Zet muziek op

Gebruik omgevingsgeluiden om het vuurwerkgeluid te maskeren. Zet bijvoorbeeld rustige muziek op.

Een recente studie concludeerde dat reggae, soft rock en klassieke muziek honden het meest kalmeren. Ook een white noise machine kan helpen om af te leiden van knallen. Dit wordt ook weleens gebruikt om baby’s te helpen in slaap te vallen en volwassenen met slaapproblemen maken hier ook vaak dankbaar gebruik van.

4. Blijf bij je hond

Ga je naar familie of vrienden? Laat je hond niet alleen achter thuis. Nodig liever gasten bij jou thuis uit. Is dat geen optie? En mag de hond niet mee de kamer in? Vraag dan of er een binnenruimte is waar de hond kan blijven, zodat je in de buurt bent en hij je kan horen. Zoek dan ook regelmatig je hond op, praat rustig en geef een kalmerende aai. Je aanwezigheid en het horen van je stem kan al geruststellend werken.

5. Speelgoed ter afleiding

Houd je hond afgeleid met interactief speelgoed. Kauwspeeltjes of voerpuzzels kunnen helpen om de aandacht van je hond af te leiden van knallend vuurwerk. Het concentreren op iets positiefs kan angst verminderen en zorgen dat je harige vriend een positieve associatie ontwikkelt met Oud & Nieuw.

6. Ga veilig de straat op

Natuurlijk kun je je hond niet binnenhouden rond de jaarwisseling. Zorg dat je ruim voor het knallen de hond uitlaat – uiterlijk 22 uur – en zorg dat jullie goed zichtbaar zijn met de hondenlichtjes van Orbiloc. Dat kan ongelukken voorkomen. Heb je een hond die angstig weg kan schieten of alles doet om uit zijn riem te komen? Met de harnassen van DOG Copenhagen voorkom je wegschieters en kwijtgeraakte honden.

Monitoren en genieten

Met deze tips help je hopelijk je harige vriend rustig en comfortabel het nieuwe jaar in! Houd zeker bij angstige jonden het eet- en drinkgedrag in de gaten. Angstige honden kunnen namelijk hun eetlust verliezen. Zorg dan dat er voldoende water staat en biedt licht verteerbaar voedsel aan. Veel plezier en hopelijk een stressvrij Oud & Nieuw!

Over de auteur

Tim Doedijns

Tim Doedijns administrator

NOHO agency is founded by Tim Doedijns, avid skier and hockey player, hiker and proud owner of Border Terrier Luca.