Het belooft een warme zomer te worden. Natuurlijk wil je dan samen met je trouwe viervoeter eropuit. Maar: hoge temperaturen kunnen leiden tot oververhitting en uitdroging bij je harige vriend. Honden verliezen alleen een beetje zweet via hun voetzolen en neuzen, maar koelen vooral af door te hijgen. Houd ze daarom goed in de gaten en houd deze tips in je achterhoofd om oververhitting te voorkomen:
Zo bescherm je je hond tegen de hitte
Doordat honden niet zweten zoals mensen, lopen ze een veel groter risico op een hitteberoerte. Dat kun je zo voorkomen:
- Zorg ervoor dat je hond altijd voldoende vers water en schaduw heeft.
- Zorg voor een airconditioning of een ventilator waar je hond voor kan liggen om koel te blijven.
- Ga je naar buiten? Zorg dat je hond dan een goed koelvest draagt, zoals de Cool Dog van EQDOG.
- Neem altijd water mee voor je hond als je gaat wandelen of spelen in het park. De opvouwbare waterbak Travel Bowl van EQDOG kun je eenvoudig opvouwen en meenemen.
- Ga alleen spelen en wandelen met je hond op de koelere momenten van de dag, bijvoorbeeld voor 10 uur ’s ochtends en na 6 uur ’s avonds.
- Moet je overdag samen naar buiten? Vermijd dan wandelen over asfalt. Bij een buitentemperatuur van 25 graden kan asfalt namelijk opwarmen tot zo’n 50 graden. Kun je alleen over asfalt? Bescherm dan de voetkussentjes van je hond met de 4Season hondenschoenen van EDQOG.
- Ga je een dagje naar het park of het strand? Zorg dan voor een schaduwrijke plek voor je hond of zet een kleine strandtent neer waaronder je hond kan liggen om aan de zon te ontsnappen.
Zo herken je uitdroging
Water is enorm belangrijk om je hond koel te houden tijdens de zomer. Zorg daarom altijd dat je water bij je hebt en houd de waterbak gevuld om uitdroging te voorkomen. Zeker als je hond veel buiten is, is uitdroging een reëel risico. Dat herken je zo:
- Je hond heeft droog, plakkerig tandvlees.
- Je hond kwijlt overmatig of heeft dik speeksel.
- Je hond lijkt lusteloos of zwakjes.
- Je hond heeft ingevallen ogen.
- De huid van je hond is minder elastisch. Dat controleer je door zachtjes aan de huid van je hond te trekken. Gaat deze niet direct terug, dan kan dat een teken zijn dat je hond is uitgedroogd.
Zo herken je oververhitting
Ondanks goede bedoelingen en voorbereidingen kan een hond zichzelf voorbijlopen en oververhit raken. Dat herken je zo:
- Je hond lijkt sloom, apathisch of gedesoriënteerd nadat hij buiten is geweest.
- Je hond hijgt hard en is kortademig.
- De tong van je hond is felrood, hij kwijlt overmatig of schuimbekt.
- Je hond heeft problemen met lopen en wankelt bijvoorbeeld.
- Je hond gaat braken.
Zo handel je bij oververhitting
Als je ziet dat het niet goed gaat met je hond. Dan is het aan te raden om het volgende te doen:
- Breng je hond direct naar de koelste plaats in huis, bijvoorbeeld een kamer met airconditioning of de kelder.
- Doe de Cool Dog van EQDOG om en leg koele, natte doeken op zijn voetkussentjes.
- Zet een bak water voor hem neer. Dwing je hond niet te drinken, maar zorg ook dat je hond niet te veel in een keer naar binnen slokt.
- Bel of ga zo snel mogelijk de dierenarts, zeker als je hond buiten bewustzijn is. Ook als je hond snel opknapt, is een bezoek aan de dierenarts zeer aan te bevelen.
We staan voor je klaar!
Bij NOHO agency denken we altijd graag met je mee over het plezier en de veiligheid van honden – het hele jaar door. Onze merken brengen hoogwaardige hondenproducten die het leven van honden en hun eigenaren verbetert. Wil je dus meer tips of informatie over die producten? Bel naar +31(0)6 109 104 63 of mail naar info@noho.nl.
Over de auteur