Zorg goed voor je hond (en jezelf)

Tim DoedijnsdoorTim Doedijns

Zorg goed voor je hond (en jezelf)

De start van elk nieuw jaar gaat gepaard met nieuwe goede voornemens. Vaak gaat het om beter voor jezelf zorgen, meer bewegen en gezonder eten. Helaas verwateren veel goede voornemens, maar je kunt de slaagkans wel groter maken: maak ook goede voornemens voor je trouwe viervoeter!

Ga op tijd naar de (dieren)arts

Veel mensen stellen een bezoekje aan de huisarts uit bij klachten, maar bij hun huisdieren komen ze wel gelijk in actie. In deze coronatijd is het handig om sowieso de jaarlijkse afspraak alvast te maken voor de vaccinaties. Veel dierenklinieken zijn door de schaarse bezetting namelijk extra druk en met een jaarlijkse controle kun je ook klachten voorkomen.

Let op de tanden

Een goede tandhygiëne is belangrijk voor mens en dier! Zorg dus dat je weet hoe je het gebit van je hond goed kunt schoonmaken. Dagelijks poetsen is natuurlijk het beste, maar let wel erop dat je alleen producten gebruikt die speciaal zijn gemaakt voor honden. Xylitol zit bijvoorbeeld verwerkt in veel soorten tandpasta voor mensen, maar is giftig voor honden.

Kies voor de juiste voeding

Een kilootje meer of minder bij jezelf merk je algauw op, maar overgewicht bij huisdieren wordt vaak niet herkend. Volgens de Universiteit Utrecht heeft ongeveer de helft van de Nederlandse honden overgewicht. Ook in andere landen hebben veel huisdieren, en dan vooral vaak honden, last van overtollige kilo’s. En dat kan grote gezondheidsproblemen opleveren, zeker bij kleinere of oudere dieren. Een goede manier om je hond op het juiste gewicht te krijgen en te houden is door de dagelijks hoeveelheid voer afgewogen te ge geven en snoepjes te vervangen door groente of fruit – maar let erop dat je geen pitten geeft, want die zijn vaak niet goed of zelfs giftig voor honden.

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Lekker bewegen is goed voor lichaam en geest. En dat geldt voor jou en voor de hond. Met wandelingen op vaste tijden creëer je voor jezelf een stok achter de deur, want zo gaat je hond vanzelf vragen om op die tijden uitgelaten te worden. En met de juiste uitrusting wordt elke wandeling een verademing. Zorg bijvoorbeeld dat het harnas goed past en dat je een betrouwbare riem gebruikt, bijvoorbeeld van EQuest 4dogs. Heb je zelf nog goede outdoorkleding nodig? Kijk dan eens in de catalogus van Owney Outdoor. Daarin vind je altijd passende en hondproof kleding.

Tip: is hardlopen jouw goede voornemen? Kies dan voor de Orbiloc K9 Active Pack. Zo kun je samen veilig hardlopen.

Houd de geest scherp

Naast de dagelijkse fysieke activiteiten is het ook belangrijk dat de geest genoeg gevoed wordt. Honden zijn intelligente wezens en hebben dus regelmatig wat mentale uitdagingen nodig. Krijgen ze die niet, dan vinden ze vanzelf andere uitlaatkleppen – en kun je last krijgen van sloopgedrag. Naast de dagelijkse wandelingen kun je spelletjes doen, zoals speeltjes verstoppen.

Meer inspiratie nodig?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Dan krijg je automatisch elke maand nieuws van onze merken en handige hondenweetjes in je mailbox.

Over de auteur

Tim Doedijns

Tim Doedijns administrator

NOHO agency is founded by Tim Doedijns, avid skier and hockey player, hiker and proud owner of Border Terrier Luca.