Op vakantie met de hond: zo doe je dat!

Tim DoedijnsdoorTim Doedijns

Op vakantie met de hond: zo doe je dat!

Wil je de hond dit jaar (weer) mee op vakantie nemen? Hondvriendelijk reizen lijkt een uitdaging, maar bij NOHO agency wijzen we je graag de weg naar een ontspannen, comfortabele en veilige vakantie voor jou én de hond – want je wil natuurlijk ook dat je hond lekker van de vakantie kan genieten.

Natuurlijk start de vakantie met de hond met het bedenken van een hondvriendelijke bestemming die ook bij je hond past. Houd daarvoor rekening met de persoonlijkheid en het ras van je hond.

Honden met een dikke vacht houden vaak niet van hitte. Daarom kun je beter een vakantie aan een zomers strandoord met hen overslaan. Andere honden vinden het dan weer heerlijk om te ravotten op het strand. Houd je hond van water? Kijk dan of er een rivier, meer of zee nabij is en of je daar ook watersportactiviteiten met de hond kunt doen. De meeste honden zijn helemaal op hun plek in een bosrijke omgeving, zeker als ze ook nog van wandelen houden. Maar bergwandelingen maken is voor een hond met korte poten dan weer minder geschikt.

Let op! Sommige landen stellen eisen aan het reizen met bepaalde hondenrassen. Bijvoorbeeld of een muilkorf, bepaalde vaccins of hoe groot de vervoerbak moet zijn. Soms zijn bepaalde rassen helemaal niet welkom. Bekijk de regels per land op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG).

Accommodatie en eropuit

Het wordt steeds makkelijker om hondvriendelijke accommodatie te vinden. Kijk altijd bij de reviews om te zien of ze bij het verblijf niet alleen honden tolereren, maar ook liefhebben. Let bijvoorbeeld erop of je een waterbak bij de receptie ziet en een plek waar honden los kunnen lopen. Hoe fijner de hond het heeft, hoe meer jullie samen kunnen genieten. Op vakantie kun je meer tijd met je hond doorbrengen dan normaal. Bedenk voor je vertrek wat je hond leuk vindt, of het nu slapen, snuffelen of rennen is, en hoe je dat op vakantie kunt doen. Misschien kun je samen dobberen op een meer, bootje varen, een natuurpark of een historisch stadscentrum verkennen.

Checklist voor de bagage

Zorg dat je het volgende meeneemt op vakantie met de hond:

 • Hondenpaspoort: verkrijgbaar bij de dierenarts.
 • Vaccinatiebewijs: zijn alle vaccinaties nog geldig? Minstens 21 dagen voor vertrek moet je hond ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid).
 • Lintwormenbehandeling: in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta, Noorwegen en Finland is een behandeling tegen lintwormen door de dierenarts verplicht.
 • Geneesmiddelen: ontwormingstabletten mag je niet vergeten. Denk ook aan een behandeling tegen teken en kriebelige zandvliegen.
 • Favoriete hondensnoepjes
 • Favoriete speeltjes
 • Overzicht van lokale dierenartsen
 • Bij bergwandelingen: 4Season hondenschoenen van EDQOG
 • Bij watersport: zwemvest ProLife vest van EQDOG
 • Voor de afkoeling: koelvest Cool Dog van EQDOG
 • Voor onderweg: opvouwbare waterbak Travel Bowl van EQDOG

Meer tips nodig?

Bij NOHO agency staan we altijd voor je klaar! Bel naar +31(0)6 109 104 63 of mail naar info@noho.nl voor meer tips of informatie over de genoemde producten.

Over de auteur

Tim Doedijns

Tim Doedijns administrator

NOHO agency is founded by Tim Doedijns, avid skier and hockey player, hiker and proud owner of Border Terrier Luca.